Ciastka bez glutenu

Coraz częściej można spotkać osoby, które z przyczyn zdrowotnych eliminują z diety gluten, ale są też takie, które robią to dobrowolnie. Nie jest to proste zadanie, bo prawie wszędzie znajdziemy dodatek glutenu, który występuje w mące pszennej.

Wypieki z mąki jaglanej

bezglutenowe ciasteczka jaglaneGluten jest mieszanka różnych białek roślinnych, które powszechnie występują w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Osoby na diecie bezglutenowej muszą ich unikać, co często wiąże się z koniecznością samodzielnego przygotowywania posiłków. Oczywiście można się tego nauczyć, ponieważ w sprzedaży znajdziemy sporo zamienników wielu popularnych produktów spożywczych. Każdy lubi zjeść ciastka, nawet osoby na diecie bezglutenowej. Jednak one muszą wybierać wypieki wolne od glutenu, których na szczęście jest coraz więcej w sprzedaży. Na pewno warte uwagi są bezglutenowe ciasteczka jaglane, ponieważ nie dość, że zawierają mnóstwo witamin z grupy B, żelaza i magnezu, to jeszcze są niskokaloryczne. Takie ciastka bez wyrzutów sumienia mogą jeść osoby na diecie odchudzającej, ale można je też dawać dzieciom. Wykonanie takich słodkości nie jest skomplikowane, gdyż składają się jedynie z paru składników. Bazą ciastek jest oczywiście mąka jaglana, jajka, cukier lub jego zdrowy zamiennik w postaci miodu czy cukru trzcinowego i nieco tłuszczu. Do ciasteczek jaglanych możemy dodać dowolne orzechy, rodzynki czy inne suszone owoce, aby urozmaicić ich smak i zwiększyć wartość odżywczą. Gotowe wypieki można przechowywać nawet kilkanaście dni.

Czasem każdego dopada ochota na coś słodkiego i niekoniecznie zawsze trzeba ją wypierać. Czasem można sobie pozwolić na zdrowe słodkości w postaci smacznych ciasteczek jaglanych, które są bogate w minerały i witaminy cenne dla naszego organizmu.