Kuchnia to nie tylko pomieszczenie, ale również określenie używane w stosunku do tego, co pozwalało nam kiedyś swobodnie gotować i wykonywać inne czynności wymagające wysokiej temperatury. Mowa tutaj oczywiście o kuchniach kaflowych, które pomimo upływu czasu wciąż są cenione i popularne za swoje niezwykłe zalety. Przynajmniej kilka najważniejszych powinniśmy wszyscy poznać.
Kto zna się na kuchni kaflowej?
Być może od zewnątrz wygląd takiego pieca wydaje nam się bardzo niepozorny, bo widzimy przede wszystkim kafle z pięknymi zdobieniami, w środku jest dużo skomplikowanych elementów i systemów, które pozwalają dobrze wykorzystywać ciepło. W żadnym wypadku nie powinniśmy myśleć, że piec tego rodzaju jest jednorodną bryłą wykonaną z cegieł szamotowych połączonych ze sobą przy użyciu zaprawy. Przed stworzeniem każdej konkretnej kuchni bardzo dokładnie planuje się rozkład kanałów dymnych. Zwłaszcza że trzeba tutaj koniecznie uwzględnić położenie komina, a także całkowitą wagę gotowego pieca. Przecież należy troszczyć się o bezpieczeństwo. Kuchnie kaflowe powinny być szczelne, ponieważ musimy naprawdę precyzyjnie kontrolować ogień. Komora, w której zachodzi proces spalania, zawsze umieszczona jest na odpowiedniej wysokości po to, żeby powietrze mogło tam swobodnie docierać, chociażby z popielnika znajdującego się poniżej. Dodatkowym elementem może być piekarnik.
To zwiększa opłacalność, a czasami nawet intensywność tego procesu. Nowoczesną i ciekawą jednocześnie wersją drzwi do pieca są oczywiście takie, które mają zamiast żeliwa grubą szybę wykonaną ze szkła hartowanego. Wtedy możemy naprawdę swobodnie i precyzyjnie obserwować wszystko to, co dzieje się we wnętrzu. W przypadku kuchni kafle są nawet przycinane po to, żeby dobrze pasowały.