Stary gatunek zboża, jakim jest orkisz, jest cenną odmianą pszenicy. Mąka orkiszowa jest wyjątkowo pożywna oraz zdrowa, dlatego warto, by na stałe zagościła w naszej kuchni. Posiada właściwości krwiotwórcze, buduje mięśnie, odpowiada za prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Warto przygotować z niej dania dla dzieci, gdyż pozytywnie wpływa na organizm młodego człowieka, wzmacnia jego układ odpornościowy.
Smaczne wypieki z mąki orkiszowej
Pełnoziarnista mąka orkiszowa bogata jest w cynk, miedź, selen, a także witaminy takie jak A, D i E. Zawiera także w kwas krzemowy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Wiele zalet ma mąka orkiszowa, można z niej przygotować smaczny chleb, a także inne wypieki. Jest ona zdecydowanie lepszą alternatywą dla białej mąki, która nie zawiera tylu składników odżywczych. Starożytna odmiana pszenicy zawiera węglowodany złożone, jest także cennym źródłem białka i błonnika pokarmowego. Pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, wzmacnia organizm. Białka orkiszu są zdecydowanie lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym. Pszenica ta wykazuje wiele pozytywnych właściwości, jest cennym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Jej spożywanie przynosi szereg korzyści. Spożywając produkty przygotowanych na bazie orkiszu możemy poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego, skutecznie zapobiegać zaparciom, a także wzdęciom.
Obniża on poziom cholesterolu we krwi, a także hamuje działanie wolnych rodników. Dzięki temu pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a także zmniejsza ryzyko miażdżycy. Poprawia krążenie krwi, wzmacnia układ odpornościowy. Zawdzięcza to substancji o nazwie tiamina. Świetnie sprawdzi się w przypadku osób będących na diecie, gdyż usprawnia trawienie, pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami.