Warzenie w przetwórstwie spożywczym

Jest wiele sposobów stosowanych w przetwórstwie spożywczym, umożliwiających pozyskiwanie przetworów o dłuższej trwałości. Dotoczy to zarówno owoców i warzyw, jak i przetworów mięsnych. Obecnie przetwórstwo spożywcze jest bardzo popularne. Składają się na to co najmniej dwa czynniki: nadprodukcja w przemysłach rolniczych, limitowanie czasu poświęcanego na przygotowania posiłków.

Zastosowanie kotła warzelnego

kocioł warzelny z mieszadłemWiele surowców spożywczych dla osiągnięcia stanu przetworów poddawanych jest obróbce termicznej, czyli gotowaniu. Najpopularniejszym urządzeniem przeznaczonym do tego, jest kocioł warzelny z mieszadłem. W przemyśle mięsnym wykorzystywany jest do wytopu tłuszczu i parzenia wędlin. W przemyśle roślinnym do przyrządzania przecierów, keczupu i parzenia mieszanek warzywnych. W cukiernictwie do wytwarzania likierów i polew, a w piekarnictwie do mieszania specjalnych ciast. Wykorzystywanie kotła warzelnego w przemyśle spożywczym, wpływa na specyficzne cechy jego konstrukcji. Jest urządzeniem dwuwarstwowym, w którym  wypełniaczem grzewczym jest gliceryna. Jej ogrzewanie może być elektryczne, gazowe lub parowe. Brak kontaktu warzonego produktu z grzałkami grzejnymi, zapobiega jego przypalaniu. Zgarniacze mieszadła wykonane są z silikonu, więc nic doń nie przywiera, zaś mieszadło jest łatwe w montażu i demontażu. Pokrywa kotła jest najczęściej dwudzielna. Każdy kocioł wyposażony jest w otwór spustowy, zabezpieczony kranem. Rozmiary otworu zależne są od przeznaczenia kotła, czyli wsadu, który będzie w nim warzony.

Ze względu na szerokie zastosowanie, dostępność kotłów warzelnych jest również szeroka. Można je kupić w tradycyjnych sklepach z urządzeniami przeznaczonymi dla przemysłu spożywczego. W dużym wyborze są do nabycia w sklepach on-line. Producenci, których wielu ogłasza się w internecie oferują wykonanie kotła na zamówienie, według zadanych parametrów.