Jest wiele sposobów stosowanych w przetwórstwie spożywczym, umożliwiających pozyskiwanie przetworów o dłuższej trwałości. Dotoczy to zarówno owoców i warzyw, jak i przetworów mięsnych. Obecnie przetwórstwo spożywcze jest bardzo popularne. Składają się na to co najmniej dwa czynniki: nadprodukcja w przemysłach rolniczych, limitowanie czasu poświęcanego na przygotowania posiłków.
Zastosowanie kotła warzelnego
Wiele surowców spożywczych dla osiągnięcia stanu przetworów poddawanych jest obróbce termicznej, czyli gotowaniu. Najpopularniejszym urządzeniem przeznaczonym do tego, jest kocioł warzelny z mieszadłem. W przemyśle mięsnym wykorzystywany jest do wytopu tłuszczu i parzenia wędlin. W przemyśle roślinnym do przyrządzania przecierów, keczupu i parzenia mieszanek warzywnych. W cukiernictwie do wytwarzania likierów i polew, a w piekarnictwie do mieszania specjalnych ciast. Wykorzystywanie kotła warzelnego w przemyśle spożywczym, wpływa na specyficzne cechy jego konstrukcji. Jest urządzeniem dwuwarstwowym, w którym wypełniaczem grzewczym jest gliceryna. Jej ogrzewanie może być elektryczne, gazowe lub parowe. Brak kontaktu warzonego produktu z grzałkami grzejnymi, zapobiega jego przypalaniu. Zgarniacze mieszadła wykonane są z silikonu, więc nic doń nie przywiera, zaś mieszadło jest łatwe w montażu i demontażu. Pokrywa kotła jest najczęściej dwudzielna. Każdy kocioł wyposażony jest w otwór spustowy, zabezpieczony kranem. Rozmiary otworu zależne są od przeznaczenia kotła, czyli wsadu, który będzie w nim warzony.
Ze względu na szerokie zastosowanie, dostępność kotłów warzelnych jest również szeroka. Można je kupić w tradycyjnych sklepach z urządzeniami przeznaczonymi dla przemysłu spożywczego. W dużym wyborze są do nabycia w sklepach on-line. Producenci, których wielu ogłasza się w internecie oferują wykonanie kotła na zamówienie, według zadanych parametrów.